14 Nisan 2012 Cumartesi

Barselona'nın Kaçak Renkleri


Barselona, sanat açısından, geçmişe sırtını dayamış ve artık özgün eserler çıkaramıyor izlenimi bırakan bir kent. Ünlü resim pazarı ise tam bir hayal kırıklığı. Ancak, bu açığını, en azından resim konusunda grafitiyle kapatıyor gibi. Önceden gezdiğim hiçbir şehirde bu kadar sık, renkli ve yaratıcı grafitiye rastlamamıştım.


Çoğu ülkede, sanat artık kaymak tabakanın elindeyken, Barselona’da ise sanat sokakta hayat buluyor. Resim sergilerine gitmek yerine ara sokaklara girmeniz yeterli. Sadece duvarlarındaki grafitilere bakmak için bile bir gezi düzenlenebilir Barselona’ya. Bu grafitiler, ülkemizdeki gibi bir iki renk ve birkaç ilginç karakterle ad, vb. yazmaktan ibaret de değil. En köhne duvarın bile üstünü capcanlı renkleriyle bir grafiti “eseri” süslüyor. Ayrıca, o kadar çok dükkan kepenkinde de grafiti gördüm ki grafiti eyleminin esnaf tarafından desteklendiğini, hatta teşvik edildiğini düşünmeye başladım.

 
Grafiti, dünya genelinde ve tarih boyunca yasadışı gerçekleştirilmiş ve “vandalizm” olarak nitelenmiş bir etkinlik; ancak, modernizm adı altında tek tipleşen, ayrıntısızlaşan ve sıkıcılaşan mimariyi hem renklendirip hem de buna başkaldırarak, sorunu, çözümle birlikte ortaya koyması açısından takdir edilesi.

Grafiti lafı açılmışken Banksy’e de selamlar…



*
Fotoğraflar tarafımca çekilmiştir. Fotoğrafların üzerine tıklayarak daha büyük görüntüleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder